Η τελευταία ανάρτηση πραγματοποιήθηκε στις 17/2/12. Από εκεί κι έπειτα αναρτήσεις για κραυγαλέες περιπτώσεις κι όταν οι συνθήκες το ευνοούν. Παρόλα αυτά, για τους λάτρεις της εξερεύνησης, αξίζει η εξερεύνηση ολόκληρου του blog.

Να είστε καλά.

Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2012

64 EK. ΕΥΡΩ ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΕΙΣ ΠΗΡΑΝ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ


Ρεπορτάζ : Γιώργος Πίκουλας
(από το Έθνος της Κυριακής)
 «Πρωταθλητές» στο... πάρτι των μεγαλοοφειλετών προς το Δημόσιο είναι τα ίδια τα πολιτικά κόμματα, αφού μετά την αποκάλυψη του θέματος με τις προκλητικές αυξήσεις που λάμβαναν τα τελευταία χρόνια, τα κοινοβουλευτικά κόμματα στο σύνολό τους συμμετέχουν σε μια καλοστημένη «κομπίνα», αφού χρωστούν στο Δημόσιο δεκάδες εκατομμύρια από υπερβάσεις των χρηματοδοτήσεών τους, οι οποίες δεν επεστράφησαν ποτέ.
 Σύμφωνα με στοιχεία που αποκαλύπτει το «Εθνος της Κυριακής», οι οφειλές από τις υπερβάσεις των χρηματοδοτήσεων μόνο για την επταετία 2003-2009 φτάνουν τα 56,4 εκατομμύρια ευρώ, ενώ αν συμπεριληφθεί και η διετία 2010 και 2011, οι οφειλές ξεπερνούν τα 64 εκατομμύρια ευρώ.
 Την ίδια ώρα που το μεγαλύτερο μέρος των νοικοκυριών δεν προλαβαίνουν να πληρώνουν τους φόρους, οι επιχειρήσεις η μία μετά την άλλη κλείνουν, ενώ η ανεργία έχει χτυπήσει «κόκκινο», τα ίδια τα κόμματα επί της ουσίας «υπεξαιρούν» χρήματα του κρατικού προϋπολογισμού και μεταθέτουν την αποπληρωμή των υποχρεώσεών τους για το... μέλλον, κάτι που φυσικά δεν κάνουν στις περιπτώσεις των φορολογούμενων πολιτών.

 Τα κόμματα όχι μόνο αυξάνουν τις χρηματοδοτήσεις τους, όπως αποκαλύφθηκε προ ημερών έπειτα από ερώτηση του βουλευτή της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Λ. Αυγενάκη, προς τον υπουργό Εσωτερικών, Τ. Γιαννίτση, όχι μόνο δανείζονται συνεχώς από τις τράπεζες (τα εν ισχύι δάνειά τους ξεπερνούν συνολικά τα 240 εκατ. ευρώ), αλλά φροντίζουν να μην επιστρέφουν στο κράτος χρήματα που δεν δικαιούνται.
 Η... εκτίμηση

 Το... κλειδί στη συγκεκριμένη διαδικασία είναι το γεγονός ότι ο προσδιορισμός του ύψους των χρηματοδοτήσεων των κομμάτων για κάθε επομένη χρονιά, γίνεται με βάση τα εκτιμώμενα τακτικά έσοδα από τον κρατικό προϋπολογισμό της επόμενης χρονιάς. Κι αυτό, γιατί τα πραγματικά έσοδα καταγράφονται στο τέλος κάθε έτους, με τα κόμματα ωστόσο να θέλουν να εισπράττουν τις δόσεις της επιχορήγησης κατά τη διάρκεια της χρονιάς. Ομως, επειδή τα εκτιμώμενα έσοδα είναι πάντα περισσότερα από τα πραγματικά, στο τέλος της χρονιάς τα κόμματα, επί σειρά ετών, εισπράττουν περισσότερα χρήματα από αυτά που δικαιούνται βάσει του νόμου.
 Αυτές οι υπερβάσεις όπως λέγονται, δεν επιστρέφονται στο κράτος, ή τουλάχιστον, όπως γίνεται με τους φορολογούμενους, δεν παρακρατούνται από τη χρηματοδότηση της επόμενης χρονιάς, με αποτέλεσμα να συσσωρεύονται συστηματικά. Ετσι, για την επταετία 2003-2009 καταγράφονται τεράστιες υπερβάσεις τις οποίες τα κόμματα δεν έχουν αποδώσει στο κράτος.

 Ενδεικτικά για το 2003 τα κόμματα πήραν παραπάνω 5,3 εκατ. ευρώ, το 2004 (χρονιά εκλογών) 7,1 εκατ. ευρώ, το 2005 5,9 εκατ. ευρώ, το 2006 4,9 εκατ. ευρώ, το 2007 επίσης 4,9 εκατ. ευρώ, το 2008 9,5 εκατ. ευρώ και το 2009 (χρονιά εκλογών) 18,7 εκατ. ευρώ. Το σύνολο των υπερβάσεων φτάνει τα 56,4 εκατ. ευρώ. Για το 2010 οι υπερβάσεις ήταν 1,3 εκατ. ευρώ και το 2011 6,5 εκατ. ευρώ. Αρα συνολικά οι υπερβάσεις ξεπέρασαν τα 64,1 εκατ. ευρώ. Οι χρηματοδοτήσεις που έπρεπε να πάρουν τα κόμματα το συγκεκριμένο διάστημα βάσει των τελικών δεικτών για τα τακτικά κρατικά έσοδα ήταν στο σύνολό τους 362,36 εκατ. ευρώ και αντ΄ αυτού τα κόμματα έβαλαν στα ταμεία τους 418,75 εκατ. ευρώ.
 Η ρύθμιση που έμεινε στα χαρτιά
 Στο... κενό φαίνεται να έπεσε το καλοκαίρι του 2010 (μόλις δύο μήνες μετά την ένταξη της χώρας στον μηχανισμό στήριξης και την εφαρμογή του μνημονίου) η προσπάθεια αποπληρωμής των υπερβάσεων από τα κόμματα.
 Παρότι, έπειτα από αίτημα των κομμάτων, τα χρήματα αυτά θα παρακρατηθούν σε τέσσερις δόσεις και όχι άπαξ, τελικά φαίνεται πως και για το 2010 η χρηματοδότηση ακολούθησε την... πεπατημένη και στα κομματικά ταμεία μπήκαν τα προβλεπόμενα 48.800.000 ευρώ.
 Με υπουργική απόφαση στις 12 Ιουλίου 2010, που υπέγραψαν οι τότε υφυπουργοί Οικονομικών Φ. Σαχινίδης και Εσωτερικών Θεοδώρα Τζάκρη, προσδιορίστηκε το ποσό της χρηματοδότησης των κομμάτων για την τρέχουσα χρονιά στα 48,8 εκατ. ευρώ, παρά το γεγονός ότι είχε συμφωνηθεί να παρακρατηθεί η πρώτη από τις τέσσερις δόσεις, προκειμένου να περιοριστούν οι οφειλές των κομμάτων από τις υπερβάσεις.
 Ετσι τα κόμματα έλαβαν περίπου 12 εκατ. ευρώ περισσότερα, τα οποία θα είχαν παρακρατηθεί, και συγκεκριμένα από το ΠΑΣΟΚ 4 εκατ. ευρώ, από τη ΝΔ 5 εκατ. ευρώ, από το ΚΚΕ 1,3 εκατ. ευρώ, από τον ΣΥΡΙΖΑ 900.000 ευρώ και από τον ΛΑΟΣ 700.000 ευρώ.
 Το προβλεπόμενο ποσό σε ποσοστό επί των τακτικών κερδών του προϋπολογισμού φαίνεται πως έλαβαν τα κόμματα και το 2011, αφού στα κομματικά ταμεία μπήκαν περίπου 54 εκατ. ευρώ, ενώ με την... ταμπακέρα των υπερβάσεων δεν φαίνεται να ασχολήθηκε κανείς.



Πηγή: http://www.on-news.gr/2012/01/64-ek.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου