Η τελευταία ανάρτηση πραγματοποιήθηκε στις 17/2/12. Από εκεί κι έπειτα αναρτήσεις για κραυγαλέες περιπτώσεις κι όταν οι συνθήκες το ευνοούν. Παρόλα αυτά, για τους λάτρεις της εξερεύνησης, αξίζει η εξερεύνηση ολόκληρου του blog.

Να είστε καλά.

Παρασκευή 1 Οκτωβρίου 2010

Οι «παγίδες»

Γράφει η Ιδεοπηγή.
Πολλά ελεύθερα ιστολόγια στην προσπάθειά τους να μεταδώσουν ειδήσεις πολλές φορές άθελά τους γίνονται προπαγανδιστές και «παπαγαλάκια» του συστήματος.
Μη όντες δημοσιογράφοι οι ελεύθεροι ιστολόγοι δεν μπορούν να ξεχωρίσουν την παγίδα που κρύβεται πίσω από μία είδηση δηλαδή για ποιο λόγο οι κυβερνώντες διαρρέουν κάποια πληροφορία και τι επιδιώκουν με την δημοσίευσή της.
Για παράδειγμα τελευταία δημοσιεύτηκε σε πολλά ελεύθερα ιστολόγια η είδηση ότι έρχονται νέα μέτρα πιο σκληρά που τα ζήτησε η τρόικα.
Ο ελεύθερος ιστολόγος δεν έχει καμία δυνατότητα να ελέγξει την εγκυρότητα της είδησης ούτε μπορεί να την διασταυρώσει μιας και δεν έχει πηγές πληροφόρησης.
Η είδηση μπορεί να διέρρευσε με σκοπό να φοβίσει τους πολίτες ώστε να μην αντιδρούν και διαμαρτύρονται με τα μέτρα που λαμβάνονται σήμερα.
Με την δημοσίευση στο διαδίκτυο η είδηση μεταδίδεται γρήγορα και σε πολλούς και επειδή τα ελεύθερα ιστολόγια φημίζονται για την αντικειμενικότητά τους γίνεται πιστευτή.
Γνωρίζουμε ότι η εξουσία διαρρέει επιλεκτικά μερικές ειδήσεις για να μετρήσει τις αντιδράσεις ή για να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη απ’ τα φλέγοντα καθημερινά προβλήματα.
Οι δρώντες κατ’ εντολή δημοσιογράφοι (παπαγαλάκια) δημοσιεύουν την είδηση κάνοντάς την πρώτο θέμα ενώ είναι άνευ ουσίας για να εξυπηρετήσουν τα αφεντικά τους.
Οι ελεύθεροι ιστολόγοι δεν έχουν αφεντικά και δεν εξυπηρετούν συμφέροντα αλλά λόγω άγνοιας πατούν την «πεπονόφλουδα» και άθελά τους εγκυροποιούν την είδηση.
Μερικά μεγάλα δημοσιογραφικά ιστολόγια απ’ όπου πολλοί αναδημοσιεύουν ειδήσεις μετέχουν στο επικοινωνιακό παιχνίδι εξυπηρετώντας τους εκάστοτε κυβερνώντες γι’ αυτό θέλει μεγάλη προσοχή και πολύ ψάξιμο πότε και ποιες ειδήσεις θα δημοσιεύσει ο ελεύθερος ιστολόγος και φυσικά αυτό απαιτεί γνώση και εμπειρία.
Ένας τρόπος να δημοσιευτεί μια είδηση από ελεύθερο ιστολόγο αν δεν μπορεί να ελέγξει την εγκυρότητά της είναι να προσθέτει σαν σχόλιο την φράση «με επιφύλαξη».
Η λογική αφού το δημοσίευσε το τάδε μεγάλο ιστολόγιο θα είναι και έγκυρο δεν είναι σωστή.
Αν η είδηση δίνεται από κάποιον επώνυμο είτε κυβερνητικό είτε αντιπολιτευόμενο ο αναγνώστης μπορεί να διακρίνει το γιατί δόθηκε η συγκεκριμένη είδηση και ποιο σκοπό εξυπηρετεί απαλλάσσοντας τον ελεύθερο ιστολόγο απ’ την ευθύνη παραπληροφόρησης ή εξυπηρέτησης σκοπιμοτήτων.
Οι ελεύθεροι ιστολόγοι πρέπει να αντιληφθούν ότι δεν είναι δημοσιογράφοι ας μείνουν ελεύθεροι σκεπτόμενοι άνθρωποι.

πηγή: http://ideopigi.blogspot.com/2010/09/blog-post_29.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου