Η τελευταία ανάρτηση πραγματοποιήθηκε στις 17/2/12. Από εκεί κι έπειτα αναρτήσεις για κραυγαλέες περιπτώσεις κι όταν οι συνθήκες το ευνοούν. Παρόλα αυτά, για τους λάτρεις της εξερεύνησης, αξίζει η εξερεύνηση ολόκληρου του blog.

Να είστε καλά.

Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2012

Γιατί η Ελλάδα δεν πρέπει να ανησυχεί για το PSI

(Σχόλιο tapan-alloi): Έπειτα από την ανακοίνωση παύσης των των διαπραγματεύσεων για το Ελληνικό κούρεμα, την Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2012, το απόγευμα. 
Η είδηση της παύσης των διαπραγματεύσεων για το "κούρεμα" των ελληνικών ομολόγων, προκάλεσε σοκ, αν και τα σημάδια είχαν φανεί εδώ και μέρες με το IIF να κάνει λόγο για "ανοικτά ζητήματα" που δεν είχαν βρει λύση.
Το NEWS 247 επικοινώνησε με τον οικονομικό αναλυτή Ανδρέα Κούτρα*, ο οποίος ήταν καθησυχαστικός ως προς τις συνέπειες του αδιεξόδου, σημειώνοντας ότι ίσως αυτή η εξέλιξη να είναι αποβεί θετική για την Ελλάδα.
Σύμφωνα με τον κ. Κούτρα η λύση του PSI από την αρχή δεν ήταν καλή για την χώρα μας και το γεγονός ότι οι διαπραγματεύσεις "κόλλησαν" δεν είναι απαραίτητα κάτι κακό.
Μάλιστα, σημειώνει ότι η Ελλάδα
θα κινδύνευε πιο άμεσα με χρεοκοπία αν το "κούρεμα" προχωρούσε με τους όρους και τις ρήτρες που πήγαν με το ζόρι να επιβληθούν.
"Η Ελλάδα προχώρησε για κάποιον άγνωστο  λόγο σε απειλές εφαρμογής  ρητρών συλλογικής δράσης αναδρομικά χωρίς εκτίμηση των κινδύνων.  Αν προχωρήσει το PSI μη εθελοντικά οι μόνοι που θα χαίρονται θα είναι οι ομολογιούχοι, που θα μπορούσαν εύκολα να προκαλέσουν πιστωτικό γεγονός" και  οι δικηγόροι που θα έχουν εργασία για 10 τουλάχιστον χρόνια, σημειώνει.
"Το PSI είναι κακή λύση κάτι που έχουν παραδεχθεί οι ίδιοι οι Γερμανοί και είναι ανεξήγητο το γιατί την κράτησαν  τελικά για την Ελλάδα" προσθέτει επικαλούμενος και την άποψη του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου Αθανάσιου Ορφανίδη, ο οποίος είχε ζητήσει την ακύρωση της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα στη διάσωση της Ελλάδας.
Λάθος βάσεις από την αρχή
Ο κ. Κούτρας τονίζει ότι δεν υπάρχει κίνδυνος άμεσης χρεοκοπίας και προσθέτει ότι ακόμα και αν το PSI προχωρούσε με τους καλύτερους οιωνούς και πάλι το χρέος της Ελλάδας δεν θα ήταν βιώσιμο κάτι που γνωρίζουν καλά οι ομολογιούχοι. Δηλαδή θα διετρέχαν ξανά το κίνδυνο του κουρέματος.
Όσο για το τι θα ακολουθήσει, ο Ανδρέας Κούτρας σημειώνει ότι υπάρχουν αντικρουόμενες δυνάμεις όσον αφορά το ελληνικό πρόβλημα.
"Πολλοί από τους ευρωπαίους θέλουν γρήγορη λύση.  Το ζήτημα είναι ότι όσον αφορά το PSI, από την αρχή τέθηκαν λάθος βάσεις" λέει χαρακτηριστικά.
Μάλιστα για όσους φοβούνται το αύριο μετά την τελευταία εξέλιξη, ο κ. Κούτρας είναι αφοπλιστικός.
"Μακάρι να ξεμπερδεύαμε με το PSI" λέει και υπενθυμίζει το ανήκουστο λάθος της εισαγωγής ρητρών αναδρομικά, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε χρεοκοπία πολύ εύκολα, μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για το κούρεμα.
Ο ίδιος ο Ανδρέας Κούτρας έχει προτείνει την εθελοντική πώληση ομολόγων πίσω στην Ελλάδα με χαμηλότερη τιμή, άποψη που αγνόησαν οι περισσοτεροι Έλληνες βουλευτές, αλλά άκουσαν στην Ευρώπη, που όμως αυτή τη στιγμή δείχνει να βρίσκεται σε έναν μονόδρομο, που κανείς δεν γνωρίζει που θα οδηγήσει.
*Ο Ανδρέας Κούτρας (http://andreaskoutras.blogspot.com/) εργάζεται στο Λονδίνο ως αναλυτής του Ευρωπαϊκού χρέους και τραπεζικών προϊόντων στην ITC Markets. Ως φυσικός ειδικεύεται στην Γενική θεωρία της Σχετικότητας και την Κοσμολογία.

Πηγή: http://news247.gr/oikonomia/oikonomika/makari_na_ksemperdeuame_me_to_psi.1574903.html 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου