Η τελευταία ανάρτηση πραγματοποιήθηκε στις 17/2/12. Από εκεί κι έπειτα αναρτήσεις για κραυγαλέες περιπτώσεις κι όταν οι συνθήκες το ευνοούν. Παρόλα αυτά, για τους λάτρεις της εξερεύνησης, αξίζει η εξερεύνηση ολόκληρου του blog.

Να είστε καλά.

Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2011

Βενιζέλος: «Δεν θα πάρουμε νέα εισπρακτικά μετρά»


Τελευταία ενημέρωση: 12/12/2011 18:23
Οι «κρίσιμες και δύσκολες» διαπραγματεύσεις για το πρόγραμμα ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων (PSI) θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Ιανουαρίου 2012, ανέφερε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τις συναντήσεις που είχε με τον εκπρόσωπο των ιδιωτών πιστωτών Τσαρλς Νταλάρα και με τους εκπροσώπους της τρόικα. «Νέα εισπρακτικά μέτρα δεν μπορεί και δεν πρέπει να πάρουμε», πρόσθεσε ο κ. Βενιζέλος. 

«Ο προϋπολογισμός του 2012 είναι εξαιρετικά δύσκολος», επανέλαβε αρκετές φορές ο κ. Βενιζέλος.

Επιπλέον, αναφέρθηκε εκτενώς στις δυσκολίες εκτέλεσης του προϋπολογισμού του 2011, το τελευταίο τρίμηνο του οποίου συνέπεσε με μεγαλή πολιτική και κοινωνική αβεβαιότητα στο εσωτερικό, αλλά και διεθνώς.

Ο υπουργός Οικονομικών έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα χρειάζονταν νέα μέτρα μόνο υπό την προϋπόθεση της πιστής και απαρέγκλιτης εφαρμογής των ήδη ληφθέντων, πράγμα όμως που όπως φαίνεται δεν επιτεύχθηκε.

Πάντως, ο κ. Βενιζέλος δήλωσε ότι δεν θα υπάρξουν νέα εισπρακτικά μέτρα, ωστόσο, η κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει σε περαιτέρω μείωση των δαπανών.

«Νέα εισπρακτικά μέτρα δεν μπορεί και δεν πρέπει να πάρουμε», είπε ο κ. Βενιζέλος κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου. «Τις δαπάνες πρέπει να τις μειώσουμε και άλλο» πρόσθεσε.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, πάντως, παρουσιάζει η αναφορά του υπουργού ότι ούτως ή άλλως νέα εισπρακτικά μέτρα δεν μπορούν να ληφθούν χωρίς νωπή λαϊκή εντολή.

Σε ό,τι αφορά δε την λαϊκή εντολή ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι οι εκλογές στη χώρα δεν μπορούν να διεξαχθούν πριν ολοκληρωθούν οι συζητήσεις και οριστικοποιηθεί το νέο δανειακό πρόγραμμα ύψους 130 δισ. ευρώ της χώρας.

«Δεν μπορεί η χώρα να οδηγηθεί στην ένταση μιας προεκλογικής περιόδου, ενώ έχουμε να ολοκληρώσουμε αυτές τις διαδικασίες», είπε ο κ. Βενιζέλος κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Σήμερα, Δευτέρα, ξεκίνησαν οι συζητήσεις της κυβέρνησης με την τρόικα και τις τράπεζες για το νέο δανειακό πρόγραμμα της χώρας, ύψους 130 δισ. ευρώ, καθώς και το πρόγραμμα ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων, το λεγόμενο PSI.

Ο κ. Βενιζέλος χαρακτήρισε «δύσκολες» τις συζητήσεις.

«Οι συζητήσεις είναι κρίσιμες και δύσκολες», δήλωσε ο υπουργός κατά την διάρκεια της συνέντευξης Τύπου.

«Η χώρα καλείται να λάβει σημαντικές και κρίσιμες αποφάσεις και δεν υπάρχει περιθώριο για καμία περίσπαση».

Ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι η απόφαση της Συνόδου Κορυφής της 9ης Δεκεμβρίου είναι για την Ελλάδα πιο πειστική από αυτές των προηγούμενων Συνόδων και απηύθυνε έκκληση σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις να συστρατευθούν με την κυβέρνηση.

Σε ό,τι αφορά το νέο πρόγραμμα προσαρμογής που θα συνοδεύσει την νέα δανειακή σύμβαση ο κ. Βενιζέλος είπε ότι η πέμπτη αναθεώρηση του ισχύοντος προγράμματος είναι η βάση της διαπραγμάτευσης για το νέο πρόγραμμα.

Ειδικά για τα εργασιακά, και ενώ οργιάζουν οι φήμες ότι η τρόικα θα ζητήσει νέες περικοπές, ανατροπές και μειώσεις μισθών, ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι δεν υπάρχει τίποτα καινούριο πέραν του άρθρου 37 του πολυνομοσχεδίου.



Συνάντηση με ΝταλάραΣτη συνάντηση που είχε με τον επικεφαλής του Διεθνούς Χρηματοοικονομικού Ινστιτούτου (IIF) Τσαρλς Νταλάρα, τέθηκε το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων στο πλαίσιο της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα (PSI) στο δεύτερο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα.



«Aγκάθι» για την επίτευξη συμφωνίας παραμένει το ύψος των επιτοκίων που θα έχουν τα νέα ομόλογα, καθώς η κυβέρνηση φέρεται να προτείνει 4%-4,5%, ενώ οι τραπεζίτες ζητούν έως και 8%. Αν υπάρξει πρόοδος, δεν αποκλείεται να υπάρξει συμφωνία κοντά στο 6%.

Πάντως, τραπεζικές πηγές έλεγαν ότι αν δεν υπάρξει μία πρώτη συμφωνία μέχρι τα τέλη της εβδομάδας, τότε θα είναι πολύ δύσκολο να ολοκληρωθεί το PSI μέσα στον Ιανουάριο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το χρόνο διεξαγωγής των εκλογών.

Εάν δεν υπάρξει ικανοποιητική για τα ελληνικά συμφέροντα συμφωνία, στο τραπέζι μπορεί να πέσει και το θέμα της υποχρεωτικής συμμετοχής των ιδιωτών. Σε τέτοια περίπτωση, η ζημία σε όρους καθαρής παρούσας αξίας (net present value) θα μπορούσε να «σκαρφαλώσει» ακόμα και στο 80%.

Επί τάπητος είναι και η ενεργοποίηση των «ρητρών συλλογικής δράσης» (collective action clauses), σύμφωνα με τις οποίες εάν ένα ποσοστό της τάξεως του 65%-75% (αναλόγως τι επιλεχθεί) των ομολογιούχων συμφωνήσει με την αναδιάρθρωση, τότε είναι υποχρεωμένοι και οι υπόλοιποι να ακολουθήσουν.

Αυτό θα οδηγήσει σε πιστωτικό γεγονός και ενεργοποίηση των CDS.

Άλλο σημείο διαφωνίας με τους ιδιώτες είναι οι εγγυήσεις που ζητεί το IIF για τα νέα ομόλογα, δηλαδή να είναι εγγυημένα από τον EFSF με 30 δισ. ευρώ.

Η ελληνική πλευρά αρνείται τις εγγυήσεις και επιμένει ότι τα 30 δισ. ευρώ θα πρέπει να δοθούν για την τμηματική εξόφληση του κεφαλαίου που δεν θα «κουρευτεί».

Η κυβέρνηση φέρεται να προτείνει την ανταλλαγή των υφιστάμενων τίτλων με νέους, στο 35% της ονομαστικής αξίας των παλαιών και μετρητά που να αντιστοιχούν στο 15%.

Πηγή: http://www.tanea.gr/oikonomia/article/?aid=4679737

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου