Η τελευταία ανάρτηση πραγματοποιήθηκε στις 17/2/12. Από εκεί κι έπειτα αναρτήσεις για κραυγαλέες περιπτώσεις κι όταν οι συνθήκες το ευνοούν. Παρόλα αυτά, για τους λάτρεις της εξερεύνησης, αξίζει η εξερεύνηση ολόκληρου του blog.

Να είστε καλά.

Σάββατο 9 Απριλίου 2011

Προσοχή στη χρήση των νέων λαμπτήρων εξοικονόμησης ενέργειας


Της Έφης Καραγεώργου


Το τελευταίο διάστημα οι καταναλωτές έχουν στραφεί στη χρήση των νέων λαμπτήρων καθώς έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και ταυτόχρονα είναι λιγότερο ενεργοβόροι.
Ωστόσο οι καταναλωτές θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στη χρήση τους αφού οι νέοι λαμπτήρες περιέχουν μικρές ποσότητες υδραργύρου.
Προκειμένου λοιπόν να προστατευθεί η υγεία και η ασφάλεια των καταναλωτών και να περιορισθούν οι πιθανότητες ο υδράργυρος να εισέλθει στο οικοσύστημα, η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή, δίνει χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με την τοποθέτηση τους και κυρίως τι πρέπει να κάνουμε αν η λάμπα σπάσει.
Αναλυτικότερα:
Κατά το βίδωμα ή το ξεβίδωμα των λαμπτήρων πρέπει

να τους κρατάμε από την πλαστική βάση τους και όχι από το γυάλινο κάλυμμα. Τοποθετούμε τον καμένο λαμπτήρα στο κουτί του καινούργιου με ασφάλεια και τέλος στον κάδο συλλογής λαμπτήρων
Πρέπει να τους μεταχειριζόμαστε πολύ προσεκτικά, καθώς τυχόν σπάσιμό τους απελευθερώνει στο περιβάλλον υδράργυρο
Για λόγους προστασίας του περιβάλλοντος δεν πρέπει να πετάμε τις λάμπες αυτές μαζί με τα άλλα οικιακά απόβλητα, αλλά πρέπει να εναποτίθενται σε ειδικά σημεία συλλογής λαμπτήρων επειδή χρειάζονται ειδική διαδικασία ανακύκλωσης (οι λαμπτήρες που ανακυκλώνονται έχουν στη συσκευασία τους το σήμα του διαγραμμένου κάδου).
Στη περίπτωση τώρα που μία τέτοια λάμπα με υδράργυρο σπάσει ο καταναλωτής θα πρέπει να ακολουθήσει την εξής διαδικασία:
Να απομακρύνει από το χώρο άλλα άτομα (κυρίως παιδιά, ηλικιωμένους, ζώα κ.λ.π.), προσέχοντας να μην πατήσουν στο σημείο που έσπασε ο λαμπτήρας.
Να ανοίξει τα παράθυρα για να αεριστεί καλά ο χώρος, για 15 λεπτά ή παραπάνω
Να κλείσει την κεντρική θέρμανση αν λειτουργεί με κυκλοφορία αέρα (air condition)
Να μαζέψει τα σπασμένα γυαλιά φορώντας πλαστικά γάντια.
Να κλείσει τα σπασμένα κομμάτια σε αεροστεγή πλαστική συσκευασία
Να μαζέψει τα σπασμένα κομμάτια από τις σκληρές επιφάνειες (πάτωμα, τραπέζι κλπ) με σκληρό χαρτί και με αυτοκόλλητη ταινία τα πολύ μικρά κομματάκια γυαλιού. ΜΗΝ χρησιμοποιήσετε σκούπα ή ηλεκτρικό σκουπάκι.
Να σκουπίσει το σημείο με υγρό απορροφητικό χαρτί ή με υγρά χαρτομάντιλα μιας χρήσεως.
Δεν χρησιμοποιούμε ηλεκτρική σκούπα, γιατί οι ατμοί του υδραργύρου που περιέχουν οι λαμπτήρες θα απλωθούν σε ολόκληρο το χώρο. Αν όμως είναι απαραίτητη η χρήσης της ηλεκτρικής σκούπας (π.χ. για την περίπτωση καθαρισμού χαλιών), θα πρέπει να εκκενωθεί ο χώρος και να αερισθεί για 15 λεπτά και περισσότερο
Αν τα σπασμένα κομμάτια πέσουν πάνω σε χαλί τότε θα πρέπει να τα μαζέψει προσεκτικά φορώντας γάντια και να ακολουθήσει τις υπόλοιπες διαδικασίες καθαρισμού που περιγράφονται παραπάνω
Αν τα θραύσματα του λαμπτήρα έρθουν απευθείας σε επαφή με ρούχα τα οποία έρχονται σε άμεση επαφή με το σώμα (λευκά είδη), αυτά δεν θα πρέπει να ξαναχρησιμοποιηθούν
Να απομακρύνει αμέσως τα υλικά καθαρισμού (χαρτόνι, γάντια, σακούλα της ηλεκτρικής σκούπας κ.λ.π.) και να πλύνει καλά τα χέρια του.
Στη χώρα μας έχουν εγκριθεί από το αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής δύο εθνικής εμβέλειας συλλογικά συστήματα («ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΣΥΣΚΕΥΩΝ Α.Εwww.electrocycle.gr», «ΦΩΤΟΚΥΚΛΩΣΗ Α.Ε, www.fotokiklosi.gr») με σκοπό τη συλλογή, επεξεργασία και ανακύκλωση των λαμπτήρων σε κατάλληλα αδειοδοτημένες μονάδες.
Πηγή: http://www.capital.gr/news.asp?id=1115691

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου