Η τελευταία ανάρτηση πραγματοποιήθηκε στις 17/2/12. Από εκεί κι έπειτα αναρτήσεις για κραυγαλέες περιπτώσεις κι όταν οι συνθήκες το ευνοούν. Παρόλα αυτά, για τους λάτρεις της εξερεύνησης, αξίζει η εξερεύνηση ολόκληρου του blog.

Να είστε καλά.

Δευτέρα 28 Μαρτίου 2011

Ζήσε το όνειρό σου στην… Αθήνα



troktiko    Ζήσε το όνειρό σου στην… Αθήνα
Κάπου στην Αττική οδό, λίγα χιλιόμετρα αφού αφήσουμε το αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος με κατεύθυνση την Αθήνα, υπάρχει μία διαφημιστική … πινακίδα με σλόγκαν «Live your dream in Greece» (Ζήσε το όνειρό σου στην Ελλάδα).
Κάπως έτσι έχει ήδη ξεκινήσει και για το 2011 στο εξωτερικό η προώθηση της Ελλάδος ως τουριστικού προορισμού για το φετινό καλοκαίρι. Μεταξύ των προτεινόμενων περιοχών φυσικά φιγουράρει και η Αθήνα που σύμφωνα με τα σάιτ στο διαδίκτυο από το υπουργείο Πολιτισμού και όχι μόνο φαντάζει ως μία πόλη μαγική. Μία πρωτεύουσα που πραγματικά διαβάζοντας τις πληροφορίες που δίνονται, κάθε Αθηναίος θα ήθελε να μένει σε αυτή.
troktiko    Ζήσε το όνειρό σου στην… Αθήνα
Βεβαίως η πραγματικότητα είναι τόσο διαφορετική όσο η μέρα με την νύχτα και αυτό οι Αθηναίοι το γνωρίζουν πολύ καλά. Σύμφωνα λοιπόν με ένα από αυτά τα σάιτ, το visitgreece.gr, στο κείμενο
παρουσιάσεις της Αθήνας διαβάζουμε σε κάποιο σημείο «…μέσω της Ερμού φτάνετε στον Κεραμικό, το μεγαλύτερο νεκροταφείο της αρχαίας πόλης…» φυσικά ούτε λέξη για την εγκατάλειψη που θα συναντήσουν στη διαδρομή σχεδόν σε κάθε γωνία καθώς και για τους δεκάδες αλλοδαπούς που κάνουν παράνομο εμπόριο επί της Ερμού.
troktiko    Ζήσε το όνειρό σου στην… Αθήνα
Λίγο πιο κάτω γίνετε εκτεταμένη αναφορά στις περιοχές Μοναστηράκι και Ψυρρή, εκθειάζοντας τα ως κέντρα διασκέδασης με ουζερί, μπαρ και ταβέρνες, χωρίς ωστόσο και εδώ να γράφει πως αν κάποιος κάνει το λάθος και βρεθεί δύο τρία στενάκια πιο μέσα πίσω από την οδό Αθηνάς θα μπορέσει να απολαύσει τις υπηρεσίες δεκάδων γυναικών που προσφέρουν παράνομα αγοραίο έρωτα ενώ βεβαίως κινδυνεύουν να φύγουν χωρίς τα πορτοφόλια τους.
troktiko    Ζήσε το όνειρό σου στην… Αθήνα
Προχωρώντας στη παρουσίαση της φανταστικής πρωτεύουσας, μας μιλάει για την οδό Αθηνάς, την Βαρβάκειο αγορά και την πλατεία Κοτζιά. Πιο συγκεκριμένα αναφέρει την περιοχή ως παραδοσιακή εμπορική γειτονιά όπου είναι συγκεντρωμένο εμπόριο που έχει να κάνει με είδη διατροφής, θυμίζοντας όπως γράφει χαρακτηριστικά «τα αντίστοιχα στη Μ. Ανατολή».
Για ακόμα μία φορά στην μαγευτική αυτή περιγραφή δεν γίνετε λόγος για το παράνομο εμπόριο, της ληστείες και τις αρπαγές τσαντών, τους τοξικομανείς που περιφέρονται και κοιμούνται στην πλατεία Κοτζιά και για τόσα άλλα.
troktiko    Ζήσε το όνειρό σου στην… Αθήνα
Ακόμα πιο τρομακτική βέβαια είναι η παρουσίαση του Μεταξουργείου ως μέρος που θα μπορούσαν να επισκεφτούν οι τουρίστες τη στιγμή που οι ίδιοι οι κάτοικοι της πρωτεύουσας περνάνε από τη συγκεκριμένη περιοχή, μόνο με αυτοκίνητο και με κλειδωμένες τις πόρτες.
troktiko    Ζήσε το όνειρό σου στην… Αθήνα
Από το κείμενο δε θα μπορούσε να λείπει η πλατεία Ομονοίας που την παρουσιάζει ως μία από τις κυριότερες πλατείες της πόλης όπου οι τουρίστες θα μπορούν να απολαύσουν την αρχιτεκτονική των πανέμορφων νεοκλασικών κτιρίων.
troktiko    Ζήσε το όνειρό σου στην… Αθήνα
Μαζί με αυτά βέβαια θα μπορέσουν να απολαύσουν τους δεκάδες τοξικομανείς να ψάχνουν την δόση τους επάνω στην πλατεία, τους άστεγους να κοιμούνται στις σκάρες εξαερισμού του Μετρό, μέρα μεσημέρι και πολλά άλλα.
troktiko    Ζήσε το όνειρό σου στην… Αθήνα
Στο ίδιο σάιτ γίνεται αναφορά και στην οδό Πατησίων από όπου μεταξύ άλλων όπως γράφει το κείμενο θα μπορέσουν να δουν οι τουρίστες την νεοκλασική έπαυλη της πολυτεχνικής σχολής. Και όπως όλοι μας γνωρίζουμε δεν θα μπορέσουν να μην εντυπωσιαστούν βλέποντας σταθμευμένες σε κοντινά σημεία τις δυνάμεις των ΜΑΤ, τους τοξικομανείς στην οδό Στουρνάρη και τα πανό που έχουν κυριολεκτικά κατακλύσει τα κάγκελα της περίφραξης του Πολυτεχνείου.
troktiko    Ζήσε το όνειρό σου στην… Αθήνα
Στο κείμενο αναφέρετε ακόμα και η περιοχή των Εξαρχείων όπου περιγράφεται «χαριτωμένη και ζωντανή γειτονιά, παραδοσιακό σημείο συνάντησης και σπίτι πολλών φοιτητών και καλλιτεχνών». Αυτή η περιγραφή βέβαια διαφέρει πάρα πολύ από την εικόνα που αναπαράγετε κατά κόρον στην Ελλάδα από διάφορες πηγές για την συγκεκριμένη περιοχή όπου χαρακτηρίζεται ως στέκι αντιεξουσιαστών και πηγή πολλών ταραχών κατά την ελληνική αστυνομία και πολιτεία, ενώ δεν αποτελεί μυστικό πως δυνάμεις των ΜΑΤ παρελαύνουν καθημερινά και συστηματικά μόλις πέσει το σκοτάδι μέσα από καφετέριες, δίπλα από θαμώνες αλλά στα και στα στενά γύρω από την πλατεία Εξαρχείων και την πλατεία Ναυαρίνου.
troktiko    Ζήσε το όνειρό σου στην… Αθήνα
Εκτός λοιπόν, κι αν σκοπεύουν να φορέσουν κουκούλες στους τουρίστες που θα επισκεφτούν όλες αυτές τις περιοχές που αναφέρονται στους ταξιδιωτικούς οδηγούς δεν καταλαβαίνουμε πως αυτές οι παρουσιάσεις ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα που ζει καθημερινά ο Αθηναίος πολίτης.
troktiko    Ζήσε το όνειρό σου στην… Αθήνα
Για να μην ξεχνάμε πως κατά την περίοδο που θα βρίσκονται εδώ οι τουρίστες, δεν είναι διόλου απίθανο να πέσουν πάνω σε απεργίες, πορείες και συμπλοκές με δακρυγόνα.
troktiko    Ζήσε το όνειρό σου στην… Αθήνα
Και μπορεί να πείσουμε κάποιους να επισκεφτούν την Αθήνα και να τους πιάσουμε «Κώτσους». Τι γίνεται όμως όταν αυτοί οι τουρίστες επιστρέψουν στις πατρίδες τους; Ποια είναι η εικόνα που θα μεταδώσουν σε συγγενείς και φίλους;
troktiko    Ζήσε το όνειρό σου στην… Αθήνα
Όπως και να έχει καλό θα είναι οι τουρίστες που θα επιλέξουν την Αθήνα για ταξιδιωτικό προορισμό να έχουν στη διάθεση τους αρκετές δεκάδες ευρώ, αφού όπως είναι γνωστό η πρωτεύουσα της Ελλάδος συγκαταλέγεται μεταξύ των ακριβότερων πόλεων του κόσμου.
Όπως λέει όμως και το σλόγκαν «ζήσε το όνειρό σου στην Ελλάδα».
Κοστολογούνται τα όνειρα;
Δείτε το διαφημιστικό βίντεο (με περισσότερες εικόνες εκτός… Αττικής)…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου