Η τελευταία ανάρτηση πραγματοποιήθηκε στις 17/2/12. Από εκεί κι έπειτα αναρτήσεις για κραυγαλέες περιπτώσεις κι όταν οι συνθήκες το ευνοούν. Παρόλα αυτά, για τους λάτρεις της εξερεύνησης, αξίζει η εξερεύνηση ολόκληρου του blog.

Να είστε καλά.

Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2011

Όπως την βλέπει ο καθένας...

Το Nooz μας δίνει από την δική του οπτική την είδηση της προηγούμενης ανάρτησης.
--------------------------------

Μετά το 2013-2014 αναμένεται να έχει υπάρξει πλήρης εικόνα σχετικά με το εάν και που η Ελλάδα διαθέτει επαρκή και κυρίως εκμεταλλεύσιμα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου. Φέρνουν μάλιστα ως παράδειγμα τα όσα έγιναν στην Κύπρο, με αφορμή τις πρόσφατες ανακοινώσεις και συμφωνίες για το κυπριακό κοίτασμα φυσικού αερίου που βρίσκεται κοντά στο ισραηλινό Λεβιάθαν.

"Η Κύπρος ξεκίνησε την προεργασία για το κοίτασμα το 2002 και χρειάστηκε οκτώ χρόνια για να ολοκληρωθεί η πιστοποίησή του", επισημαίνει στο ΑΠΕ ΜΠΕ ο αρμόδιος υφυπουργός Ενέργειας Γιάννης Μανιάτης.
Και προσθέτει: “Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να σχηματισθεί η εντύπωση ότι θα... πνιγεί η Ελλάδα στο πετρέλαιο”. Αν και υπάρχουν ισχυρές και αρκετά τεκμηριωμένες επιστημονικές μελέτες, κατά κύριο λόγο σε περιοχές της Δυτικής Ελλάδας, της Ηπείρου, της Πελοποννήσου και του Ιονίου, δεν θεωρούνται επαρκείς και απαιτείται να γίνουν περαιτέρω εξειδικευμένες μελέτες και έρευνες.
Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία τα τελευταία 40 χρόνια η Αλβανία πραγματοποίησε περί τις 2.500 έρευνες για την εξεύρεση αξιοποιήσιμων κοιτασμάτων πετρελαίου, ενώ στην Ελλάδα έγιναν μόνον 175, εκ των οποίων 12 στο Αιγαίο και οι υπόλοιπες σε άλλες περιοχές και κυρίως στην Δυτική Ελλάδα.

Η νομοθετική ρύθμιση του πολιτικού πλαισίου για την οργάνωση και διαχείριση των επιστημονικών και γεωφυσικών ερευνών που απαιτούνται για την ύπαρξη ή μη αξιοποιήσιμων κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου, βρίσκεται στο τελικό της στάδιο και πρόκειται μέχρι τα μέσα Μαρτίου να έχει κατατεθεί στην Βουλή.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ με το σχετικό νομοσχέδιο που εκπονείται από τις υπηρεσίες του ΥΠΕΚΑ, προβλέπεται η ίδρυση ενός Κρατικού Φορέα Ερευνών, ο οποίος, όμως, δεν θα πραγματοποιεί έρευνες αλλά θα έχει την ευθύνη να καθορίζει τις επιστημονικές προδιαγραφές και να προκηρύσσει διεθνείς διαφανείς διαγωνισμούς σε καθοριζόμενα σημεία της ελληνικής επικράτειας, τα λεγόμενα “οικόπεδα”, είτε στην ενδοχώρα είτε σε θαλάσσιες περιοχές, και να εκδίδει τις σχετικές άδειες που απαιτούνται.  Επίσης, θα έχει ως αρμοδιότητα να παρακολουθεί και να ελέγχει την πορεία εκτέλεσης των ερευνών και να εισηγείται στην πολιτική ηγεσία για τις περαιτέρω ενέργειες της.

Παράλληλα η στελέχωσή του Φορέα προβλέπεται να είναι ολιγομελής. “Το πολύ”, λένε οι αρμόδιες κυβερνητικές πηγές, “να είναι 15 έως 20 άτομα, επιστήμονες με εμπειρία και γνώσεις που θα λειτουργούν με απόλυτη διαφάνεια".

Επίσης σημαντική είναι η πρόνοια σύμφωνα με την οποία ο συγκεκριμένος Φορέας να έχει χαρακτήρα Ανώνυμης Εταιρείας με μία μόνο μετοχή, ώστε να είναι σχεδόν αδύνατη η αλλαγή του δημόσιου χαρακτήρα του. Με το σχέδιο νόμου εκσυγχρονίζεται ταυτόχρονα και η υπάρχουσα νομοθεσία για τέτοιου είδους έρευνες και εναρμονίζεται με τις αποφάσεις των υπουργών Ενέργειας και Περιβάλλοντος της Ε.Ε. Παράλληλα ενσωματώνονται οι Ευρωπαϊκοί Κανονισμοί και Οδηγίες που διέπουν την προστασία του Περιβάλλοντος στις έρευνες για την αναζήτηση ενεργειακών κοιτασμάτων.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό κ. Μανιάτη, “στόχος μας είναι να καθοριστεί ένα σαφές, αποτελεσματικό και διαφανές σύστημα κανόνων και κριτηρίων για να γίνονται , σύμφωνα με τα διεθνώς κρατούντα οι γεωφυσικές και γεωτρητικές έρευνες στον Ελλαδικό χώρο, ώστε να υπάρχει ελκυστικότητα προς τους διεθνείς επενδυτές και αντίστοιχα το ελληνικό δημόσιο να προσβλέπει στα σημαντικότατα οικονομικά οφέλη που προβλέπει η διεθνής εμπειρία και πρακτική”.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου