Η τελευταία ανάρτηση πραγματοποιήθηκε στις 17/2/12. Από εκεί κι έπειτα αναρτήσεις για κραυγαλέες περιπτώσεις κι όταν οι συνθήκες το ευνοούν. Παρόλα αυτά, για τους λάτρεις της εξερεύνησης, αξίζει η εξερεύνηση ολόκληρου του blog.

Να είστε καλά.

Παρασκευή, 14 Ιανουαρίου 2011

Σαχ!

(Σχόλιο tapan-alloi): Με σκακιστικούς όρους η κίνηση θα ήταν κίνηση "Σαχ". 
Λες να ακολουθήσει "Σαχ Ματ"; 
Πολύ γέλιο θα πέσει τότε. Για πολλούς λόγους!!! Και ο κυριότερος... ότι  ο Γεωργάκης θα γραφτεί στα βιβλία της ιστορίας όπως δεν έχει γραφτεί κανένας άλλος πολιτικός... 
Ποιος;... Ο Γεωργάκης...
Έστω... Λες δηλαδή ο γιος της μαμάς του να διαψεύσει όλες εμάς τις Κασσάνδρες και να γραφτεί με χρυσά κουτάλια γράμματα στην ιστορία;...
------------------------
Ξεκάθαρος και σαφής για το ύψος των πολεμικών αποζημιώσεων που οφείλει η Γερμανία στη χώρα μας είναι ο Μανώλης Γλέζος αντιστασιακός και ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς. Ο Μανώλης Γλέζος σε συνέντευξή που παραχώρησε στον ΣΚΑΪ.gr υποστηρίζει ότι οι μετρήσιμες, καταγεγραμμένες αποζημιώσεις και σύμφωνα με τις αποφάσεις που επιδίκασε η Διεθνής Διάσκεψη Ειρήνης των Παρισίων, η Γερμανία οφείλει στη χώρα μας, 162 δισεκατομμύρια ευρώ, επανορθώσεις για την καταστροφή της ελληνικής οικονομίας και τα αναγκαστικά δάνεια που σύναψε με την Ελλάδα. Στο ποσό αυτό δεν περιλαμβάνονται οι αποζημιώσεις που οφείλει στους συγγενείς των θυμάτων της ναζιστικής κατοχής.

Ο Μανώλης Γλέζος χαρακτηρίζει σοβαρή την ενέργεια του Πρωθυπουργού για το αίτημα παρέμβασης στη δίκη στο δικαστήριο της Χάγης και προτείνει για να αποκτήσει πολιτικό βάρος η εκδίκαση της υπόθεσης, να

παραστούν στην εκδίκαση της υπόθεσης ο υπουργός Δικαιοσύνης, ο υπουργός Εξωτερικών και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός. Ταυτόχρονα καλεί τους δικηγορικούς συλλόγους της χώρας να βοηθήσουν τους συγγενείς των θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας σε ολόκληρη τη χώρα να προχωρήσουν σε αγωγές και να διεκδικήσουν τις αποζημιώσεις που δικαιούνται.

Δεν συγχέονται οι αποζημιώσεις των θυμάτων με τις επανορθώσειςΣύμφωνα με τον Μανώλη Γλέζο το τεράστιο θέμα των επανορθώσεων προς το δημόσιο χωρίζεται σε τρεις κατηγορίες:

Αρχαιολογικοί θησαυροί. "Τα δώρα", όπως χαρακτηρίζει ο Μανώλης Γλέζος των "δωσίλογων Ελλήνων" στους Γερμανούς, που φυσικά τα έπαιρναν από τα μουσεία, Μία δεύτερη κατηγορία που εντάσσεται στους αρχαιολογικούς θησαυρούς, αφορά τη ληστεία όπως χαρακτηρίζει "που έκαναν από τα μουσεία οι Γερμανοί Αρχαιολόγοι" και μία τρίτη κατηγορία αφορά τις παράνομες και μυστικές αρχαιολογικές ανασκαφές που έκαναν οι Γερμανοί αρχαιολόγοι χωρίς την παρουσία της ελληνικής αρχαιολογικής υπηρεσίας. "Τα αντικείμενα αυτά έχουν καταγραφεί από την ελληνική αρχαιολογική υπηρεσία και έχει σχετικό κατάλογο το τμήμα αρχαιολογίας του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου" αναφέρει ο κ. Γλέζος.

Αναγκαστικά Δάνεια. Σύμφωνα με τον επικεφαλής του «Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα», η χώρα μας από το 1828 δανείζεται. Μία φορά βρέθηκε στη θέση να δανείσει και αυτή ήταν στη χειρότερη στιγμή της ιστορίας της όπως αναφέρει χαρακτηριστικά "τη μαύρη περίοδο της κατοχής, μέσα στο θανατικό της πείνας, η Ελλάδα δάνειζε τη Γερμανία. Την υποχρέωσαν οι κατακτητές -και για αυτό λέγεται και αναγκαστικό δάνειο- και μάζεψαν ότι πλούτο υπήρχε στη χώρα, τον μετέφεραν στη Γερμανία για να ζήσει ο Γερμανικός Λαός". Το κατοχικό αναγκαστικό δάνειο ανήλθε στο ύψος των 3,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων (αγοραστικής αξίας 1938) ποσό το οποίο με βάση στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας μεταφράζεται σε 54 δισεκατομμύρια ευρώ χωρίς τους τόκους.

Καταστροφή της Ελληνικής Οικονομίας. Οι πολεμικές επανορθώσεις δεν αφορούν τις πολεμικές συγκρούσεις των δύο στρατών ή του γερμανικού στρατού με τις αντάρτικες ομάδες κατά τη διάρκεια της κατοχής. Στο Παρίσι το 1945, αμέσως μετά την κατάρρευση των δυνάμεων του Άξονα, η Διεθνής Διάσκεψη των Παρισίων επιδίκασε το ποσό των 7 δισεκατομμυρίων 100 εκατομμυρίων δολαρίων (αγοραστικής αξίας 1938) για τις καταστροφές που προξένησαν στη χώρα τα κατοχικά γερμανικά στρατεύματα. Το ποσό αυτό, επίσης με βάση τη μετατροπή και τα στοιχεία που έδωσε στην επιτροπή η Τράπεζα της Ελλάδας, μεταφράζεται σε 108 δισεκατομμύρια ευρώ χωρίς τους τόκους.

Δεν υπάρχει χρυσόςΟ Μανώλης Γλέζος επισημαίνει ότι σε αυτή τη διαδικασία έχουν υπάρξει πολλές άγνωστες πτυχές αλλά και μύθοι που αποδυναμώνουν τα ελληνικά επιχειρήματα. Ένας από αυτούς τους μύθους, σύμφωνα με το Μανώλη Γλέζο, είναι ο χρυσός που υποτίθεται ότι έκλεψαν οι Γερμανοί από τα ελληνικά θησαυροφυλάκια. Όμως όπως τονίζει ο κ. Γλέζος, "χρυσός δεν υπήρχε, τον χρυσό τον είχε πάρει η κυβέρνηση Τσουδερού και έφυγε. Υπάρχει όμως κάτι που δεν έχει καταμετρηθεί στο ποσό που μας επιδίκασε η διασυμμαχική επιτροπή στο Παρίσι, είναι τα κέρματα. Τα κέρματα τα έλιωσε η γερμανική κατοχή, τα μάζεψε από τις τράπεζες και από τα ταμεία, τα έλιωσε και πήρε δεν θυμάμαι ακριβώς πόσους τόνους ασήμι, πόσους τόνους νικέλιο και πόσους τόνους μόλυβδο, όλα χρήσιμα για την οικονομία και για τη γερμανική πολεμική βιομηχανία, αυτά δεν έχουν λογαριαστεί μέσα στο ποσό".

Δεν μας δέχονται οι κυβερνήσειςΑνάλογες αποζημιώσεις είχε επιδικάσει η Διεθνής Διάσκεψη των Παρισίων για όλες τις χώρες του Άξονα και συγκεκριμένα για τη χώρα μας υπήρξε επιδίκαση αποζημιώσεων στη Βουλγαρία και την Ιταλία, χώρες οι οποίες σύμφωνα με τον Μανώλη Γλέζο αποπλήρωσαν τις υποχρεώσεις τους. "Η Ιταλία και Βουλγαρία τα πλήρωσαν μπορεί να ήταν λίγα αλλά τα πλήρωσαν και το λογικό ερώτημα είναι θα "βλέπανε" ποτέ οι Ιταλοί και οι Βούλγαροι φασίστες την Ελλάδα εάν δεν ήταν η Γερμανία; Με ποιο δικαίωμα αυτοεξαιρείται η Γερμανία όταν οι κολαούζοι της πλήρωσαν;"

Σε αυτό το ρητορικό ερώτημα, απάντηση καλούνται να δώσουν και οι ελληνικές κυβερνήσεις οι οποίες ποτέ δεν διεκδίκησαν το σύνολο των γερμανικών επανορθώσεων. Μάλιστα, όπως τονίζει ο Μανώλης Γλέζος, τα δύο κόμματα που εναλλάσσονται στην εξουσία, δεν έχουν δεχθεί τα μέλη της επιτροπής, ούτε όταν βρίσκονται στην εξουσία, ούτε όταν βρίσκονται στην αντιπολίτευση. Τελευταίο "κρούσμα" πριν από περίπου ένα μήνα, όταν αντιπροσωπεία της επιτροπής είχε συναντηθεί με τον πρόεδρο του Ελληνικού Κοινοβουλίου Φίλιππο Πετσάλνικο.

"Πριν από ένα μήνα περίπου" τονίζει ο Μανώλης Γλέζος "ο πρόεδρος της Βουλής δέχθηκε αντιπροσωπεία του εθνικού συμβουλίου με την ευκαιρία αυτή επισκεφτήκαμε τα γραφεία των δύο κομμάτων και ΠΑΣΟΚ και ΝΔ και ζητήσαμε συνάντηση με τους προέδρους των κομμάτων. Τα διαβίβασαν οι γραμματείς αλλά καμία απάντηση...".
Με το θέμα όπως αναφέρει ο Μανώλης Γλέζος έχουν ασχοληθεί επανειλημμένα τα δύο κοινοβουλευτικά κόμματα της Αριστεράς με ερωτήσεις στο κοινοβούλιο, στις οποίες όποτε οι κυβερνήσεις απαντούσαν, το έκαναν με τρόπο αόριστο, γενικόλογο και χωρίς χρονοδιαγράμματα. Πάντως όπως υποστηρίζει ο Μανώλης Γλέζος, αυτές οι απαιτήσεις δεν παραγράφονται και διαβεβαιώνει ότι η καμία ελληνική κυβέρνηση δεν έχει υπογράψει κείμενο παραίτησης από τις αποζημιώσεις.

Ο κ. Γλέζος και η επιτροπή διεκδικούν την κινητοποίηση της Κυβέρνησης αλλά δεν ακούγεται καθόλου βέβαιος για το αν θα υπάρξει αποτέλεσμα "θα το δείξει η πράξη. Έχω πολλές αμφιβολίες, αλλά θα το δείξει η πράξη..."

Πηγή: http://www.skai.gr/news/politics/article/160467/sta-162-dis-euro-horis-tokous-to-katagegrammeno-hreos-ton-germanon-/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου