Η τελευταία ανάρτηση πραγματοποιήθηκε στις 17/2/12. Από εκεί κι έπειτα αναρτήσεις για κραυγαλέες περιπτώσεις κι όταν οι συνθήκες το ευνοούν. Παρόλα αυτά, για τους λάτρεις της εξερεύνησης, αξίζει η εξερεύνηση ολόκληρου του blog.

Να είστε καλά.

Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2010

Επαινετικό βελγικό δημοσίευμα για την ελληνικη οικονομία

«Η Ελλάδα συνεχίζει να ανακάμπτει οικονομικά», αναφέρει σε πρωτοσέλιδο άρθρο της, που το υπογράφει ο δημοσιογράφος Π. Γκαλουά η βελγική οικονομική εφημερίδα "Λ΄Εκό" υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι τo ελληνικό χρέος δεν θεωρείται πια «η πανούκλα των αγορών».

Την Τρίτη, η απόδοση των κρατικών ομολόγων διάρκειας δεκαετίας έπεσε κάτω από το κατώφλι του 9% για πρώτη φορά μετά τις 15 Ιουνίου, σημάδι μιας βελτίωσης των εκτιμήσεων των επενδυτών σχετικά με την ικανότητα αποπληρωμής του χρέους της χώρας, αναφέρει ακόμη η εφημερίδα σημειώνοντας ότι την Τρίτη, εκδόθηκαν ομόλογα εξάμηνης διάρκειας για το ποσό των 1,17 δισεκατομμυρίων ευρώ, με ζήτηση 4 φορές μεγαλύτερη της προσφοράς.

Εξάλλου σε άλλη στήλη με τίτλο «Η Ελλάδα προχωρά στο σχέδιο εξόδου από την κρίση» ο αρθρογράφος, σε εκτενή ανάλυσή του, αναφέρει τα εξής:

«Από τα τέλη Σεπτεμβρίου, οι επενδυτές φαίνονται να στρέφονται ξανά σε χρεωστικούς τίτλους χωρών που θεωρούνται στην «περιφέρεια της ζώνης του ευρώ». Η Ελλάδα, όπως η Ιρλανδία, η Ισπανία και η Πορτογαλία, οι οποίες ευρίσκοντο σε δίνη εξαιτίας των δημόσιων οικονομικών τους την άνοιξη, βλέπουν τώρα τους δεκαετείς τόκους τους να χαλαρώνουν σημαντικά. Αυτό σημαίνει ότι οι αγορές είναι όλο και λιγότερο απαιτητικές όταν οι εν λόγω χώρες ζητούν χρηματοδότηση, και ότι οι τίτλοι τους παρουσιάζουν μικρότερο ρίσκο. Η βελτίωση της θέσης της Αθήνας είναι ακόμη πιο αισθητή.

Η απόδοση κάτω από το 9% που καταγράφηκε χθες σημαίνει ότι η απόσταση από το γερμανικό Bund έπεσε στις 675 μονάδες, ενώ ήταν ακόμη περίπου στις 900 μονάδες πριν από ένα μήνα και στις 950 στις 8 Σεπτεμβρίου, αγγίζοντας τις 963 μονάδες στις 7 Μαΐου. Αριθμός ρεκόρ. Η πιο γρήγορη, από το αναμενόμενο, ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας είναι αιτία αυτής της εξέλιξης,

Την Τρίτη, η Αθήνα ανακοίνωσε ότι για την περίοδο από τον Ιανουάριο έως το Σεπτέμβρη 2010, το δημόσιο έλλειμμα μειώθηκε κατά 31,1% σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι, ενώ το εγκεκριμένο σχέδιο από την Ε.Ε. προέβλεπε μείωση κατά 26,9%. Η Ελλάδα λοιπόν προχωράει πιο γρήγορά το σχέδιο ανάκαμψης.

Η Αθήνα θα επιθυμούσε, επί τη ευκαιρία, να διαπραγματευτεί μια επιμήκυνση, πέρα του 2015 των προθεσμιών αποπληρωμής των δανείων του ΔΝΤ και της Ε.Ε .που ανέρχονται σε 110 δις. ευρώ. Το ποσό αυτό είχε χορηγηθεί την άνοιξη, ενώ η Ελλάδα αδυνατούσε να χρηματοδοτηθεί στις χρηματιστηριακές αγορές, λόγω των εξωφρενικών τόκων. Προς υπενθύμιση, το δεκαετές ελληνικό ομόλογο απέδιδε 12,4 % στις 7 Μαΐου 2010.

Σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, η κατάσταση δεν οδηγεί στην αναδιάρθρωση του χρέους, την οποία συνεχίζει να αποκλείει. Εξάλλου, όπως δήλωσε στον ελληνικό τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ, « Η συζήτηση διεξάγεται σε άτυπο επίπεδο, χωρίς να έχει ακόμη παρθεί καμιά απόφαση». Έτσι, επιβεβαιώνει τις δηλώσεις που έκανε το προηγούμενο Σαββατοκύριακο ο Γενικός Διευθυντής του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος Καν.

Η Γερμανία αντιτίθεται σε κάθε πιθανή παράταση της προθεσμίας αποπληρωμής του ελληνικού χρέους και στο ίδιο μήκος κύματος η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, επεσήμανε ότι το ζήτημα δεν είναι του παρόντος. Η παράταση αυτή θα βοηθούσε την Ελλάδα, η οποία περιμένει δύσκολα χρόνια σε σχέση με την αποπληρωμή του χρέους της έως το 2015.

Παρά ταύτα η Ελλάδα δίνει πολλαπλά σημάδια βελτίωσης, με την εξαγορά ελληνικών τίτλων από τη Νορβηγία στις 10 Σεπτεμβρίου, την πρόθεση της Κίνας να αγοράσει ελληνικά ομόλογα όταν η Ελλάδα επιστρέψει στις αγορές, και τα θετικά σχόλια του οίκου Moody's, o οποίος δήλωσε «εντυπωσιασμένος» από την βελτίωση των ελληνικών δημοσίων οικονομικών».


Πηγή: http://www.nooz.gr/economy/epainetiko-velgiko-dimosieuma-gia-tin-elliniki-oikonomia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου