Η τελευταία ανάρτηση πραγματοποιήθηκε στις 17/2/12. Από εκεί κι έπειτα αναρτήσεις για κραυγαλέες περιπτώσεις κι όταν οι συνθήκες το ευνοούν. Παρόλα αυτά, για τους λάτρεις της εξερεύνησης, αξίζει η εξερεύνηση ολόκληρου του blog.

Να είστε καλά.

Δευτέρα, 17 Σεπτεμβρίου 2012

Καλά. Πόσα τέτοια έχουμε ακούσει;

(Σχόλιο tapan-alloi): Όλα και όλοι επιστρατεύονται για να περάσουν και αυτά τα νέα μέτρα. Και τον Οκτώβρη ποιος θα θυμάται;

Le Μonde: Τέλος η λιτότητα τον Οκτώβριο στην Ελλάδα

ΑΘΗΝΑ 17/09/2012Χαραμάδα φωτός στο δυσοίωνο περιβάλλον της χώρας μας αποτελεί δημοσίευμα της πλέον έγκριτης γαλλικής εφημερίδας, της Le Monde, η οποία σημειώνει ότι "η Ευρώπη σκέφτεται να βάλει τέλος στη λιτότητα", με την Ελλάδα να παίρνει σειρά τον προσεχή Οκτώβριο...

Η εφημερίδα εκτιμά ότι "μετά την Ισπανία, τηνΠορτογαλία και πιθανόν την Ελλάδα τον Οκτώβριο, η μια μετά την άλλη, οι χώρες που βρίσκονται σε κρίση καλούνται από την Ευρωζώνη να ελαφρύνουν τα μέτρα λιτότητας".

Που βασίζει την αισιοδοξία της η γαλλική εφημερίδα; Στις αποφάσεις του άτυπουEurogroup στην Κύπρο -την περασμένη Παρασκευή- κατά το οποίο οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης συμφώνησαν να δώσουν ένα χρόνο παράταση στην κυβέρνηση της Πορτογαλίας για να επαναφέρει το έλλειμμα στο 3% του ΑΕΠ το 2014 και όχι το 2013.

Το δημοσίευμα, βεβαίως, επισημαίνει ότι "η Πορτογαλία σεβάστηκε στο απόλυτο το πρόγραμμα λιτότητας που της επέβαλαν οι δανειστές της".

Η Le Monde τονίζει ότι η (μερική) απαλλαγή των χωρών από τη θηλιά της λιτότητας σηματοδοτεί "πραγματική ρήξη" με τις απόψεις Μέρκελ.

Η καγκελάριος της Γερμανίας έχει επιβάλει το δόγμα της, ότι τα υπέρογκα χρέη μπορούν να μειωθούν μόνο με αιματηρές περικοπές.

Η Le Monde προσθέτει: "Ακόμη και η Μέρκελ, από τότε που ανέβηκαν στην εξουσία ο Μάριο Μόντι και οΦρανσουά Ολάντ, έδωσε κι αυτή μια ευκαιρία στην ανάπτυξη".

Παράλληλα, παρατίθεται η αναφορά της επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία εμφανίστηκε θετική στο να δοθεί παράταση στην Ελλάδα.

Δεν λείπουν οι οικονομολόγοι που προτείνουν μια γενική χαλάρωση των οικονομικών στόχων -ειδικότερα τη μείωση των ελλειμμάτων στο 3% του ΑΕΠ- υποστηρίζοντας ότι ένα μονομερές αίτημα από μια μόνη οικονομία θα την αδυνάτιζε επικίνδυνα απέναντι στις αγορές.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου